Valmennustyössä kehittyminen

Mikael Paajanen 8.7.2015

 

Meidän yrityksessä työskentelevillä on vähintään liikunnanohjaajan ammattikorkeakoulututkinto. Tämän lisäksi yksi on jo ehtinyt kouluttautua maisteriksi, toinen on ollut muutaman vuoden kouluttautumassa ja työskentelemässä huippu-urheilijoita valmentavalla salilla Kanadassa, sekä samalla aloittanut maisterintutkintonsa. Voi siis sanoa että olemme melko hyvin kouluttautuneita ja nälkä kasvaa syödessä. On hyvä että teoriapohja on kunnossa, sen pitääkin olla, mutta emme tekisi paljoakaan kirjatiedolla, ellemme pääsisi toteuttamaan sitä myös käytännössä.

Tänä vuonna olemme valmentaneet melkein kahtasataa henkilökohtaista asiakasta. Ihmisiä on joka lähtöön. ForMare projektissa melkein sata henkilöä kaipasi elämäntapamuutosta ja pakettiin kuului mm. 10 henkilökohtaista valmennuskertaa. Ominaista meidän valmennussuhteissa on muutenkin se, että ne kestävät pitkään. Olemme toimineet useamman nuoren urheilijan fysiikkavalmentajina ja monen kanssa olemme aloittaneet jo alle murrosiässä ja homma on jatkunut useamman vuoden ja jatkuu edelleen. Se kokemus, minkä saa kun pystyy aloittamaan lapsen tai nuoren kanssa ja nähdä hänen kehityksensä, sekä sen miten meidän fysiikkavalmennus parantaa itse lajisuoritusta ja auttaa pysymään ehjänä, on kullan arvoista.

Minulla on ollut yhtiökumppaneiden suhteen tuuria. Heilläkin on halu kehittyä jatkuvasti ja kun joku meistä oppii jotain uutta, tai huomaa että joku tietty tapa tai menetelmä toimii hyvin, niin se opetetaan tietenkin muille. Tutkimusten ja teorian opiskelu, on osa kaikkien viikko-ohjelmaa, mutta taas on todettava, että emme tekisi tällä tiedolla mitään, ellemme jatkuvasti näkisi miten se toimii käytännössä. Jos toimii.

Mielestäni olen hyvä valmentaja. Vuoden päästä olen paljon parempi ja viiden vuoden päästä ajattelen varmaan että viisi vuotta sitten en osannut mitään, vähän kärjistettynä. Näin sen pitääkin mennä. Liikunnanohjaajia, valmentajia, personal trainereita jne. tulee joka ovesta ja ikkunasta ja on kehityttävä jatkuvasti jotta erottu joukosta. Ja muutenkin, kun pitää työstään siinä haluaa kehittyä, voisin luetella 100 asiaa mitkä minun pitäisi osata paremmin. Viikon päästä hallitsen ainakin muutaman näistä ja parin vuoden päästä varmaan kaikki, mutta silloin listaan on tullut taas paljon lisää opittavaa. Ja sehän passaa!

Kirjoitamme kesän aikana omat artikkelit ForMare 2015 projektista sekä nuorten (ja miksei vanhempienkin) urheilijoiden valmennuksesta.