"Normaali kotiruoka" - Skeidaa vai ei

Teksti Mikael Paajanen 25.6.2017. Ruokien kuvat googlesta.

Postauksessa kaksi erilaista esimerkkiä päivän ruokailusta. Nopealla vilkasulla saattaa näyttää siltä, että jotkut ruokailut ovat melkein samanlaiset, mutta eroja tulee varsinkin sokerin määrässä. Oikeanpuoleiset kuvakarusellit (mobiilissa alemmat) eivät kuvaa täydellistä ruokavaliota, mutta pesee vasemmanpuoleiset (mobiilissa ylemmät) mennentullen.

Mobiilissa skeidan päivän kaikki ruokailukuvat näyvät ennen analyysitekstiä ja fiksumman päivän kuvat tekstin jälkeen.

Ruokavaliojutut voivat olla hyvin yksilöllisiä ja jokainen saa syödä mitä huvittaa ja olla siinä kunnossa kuin huvittaa, mutta se mikä huolestuttaa on, että monet syöttävät lapsilleen skeidaa päivästä toiseen. Lapset syövät mitä vanhemmat (ja tietenkin myös päiväkodit ja koulut etc) tarjoavat, joten vanhemmilla on valtava vastuu tässä asiassa. 

 

Aamupala

Vasemmanpuoleinen (mobiilissa ylempi kuvakaruselli) vaihtoehto on varmasti monelle ihan normaali aamupala ja ikävä kyllä monet syöttävät lapsiaan näin. Tilannehan toki voisi olla paljon pahempikin, mutta yli 40 grammaa sokeria aamupalalla on skeidaa.

Skeidaa:

 • Kahden desilitran mansikkajogurtissa on 19 grammaa sokeria 
 • Kahdessa desilitrassa appelsiinimehua 20 grammaa sokeria
 • Paahtoleivät päällisineen eivät ole fiasko, mutta lisäsivät hiilihydraatteja runsaasti aamupalaan (josta hiilareita ei puuttunut aiemminkaan) tuomatta mitään varsinaista hyötyä.

Saldo: 622 kcal, 78g hiilareita, 24g proteiinia, 22g rasvaa josta n. puolet kovaa rasvaa

Fiksumpi valinta

 • 250 grammaa rahkaa marjoilla sisältää 25 grammaa proteiinia ja 10 grammaa sokeria
 • Ruisleivästä runsaasti kuitua ja marjoista vitamiineja

Saldo:421kcal 43g hiilareita, 36g proteiinia ja 9g rasvaa

 

Lounas

Ei radikaalia eroa lounaassa, mutta huonommasa versiossa kasvikset loistavat poissaolollaan ja juomana mehua, josta otetan joko turhat sokerit tai makeutusaineet. Huonommassa versiossa vatsalaukku täytettiin pelkällä makaronilaatikolla kun taas paremassa vaihtoehdossa kasvikset rajoittivat makaronilaation syöntiä. Varsinkin painon kanssa kamppailevien tulisi muistaa vanha kunnon lautasmalli, jolloin kalorimäärä pienenee. Kaikkien tulisi syödä vihanneksia.

Skeidaa:

 • Pelkkä makaronilaatikko (400g), missä vihannekset ja hyvät rasvat? Onko pakko juoda mehua? Annoksen ongelma ei ole niinkään mitä siinä on, vaan mitä siitä jää puuttumaan.
 • Jos juomana olisi ollut mehutiivisteen sijaan esim. appelsiinimehua olisi sokeria taas tullut rutkasti. 

Saldo: 455 kcal, 36g hiilareita, 29g proteiinia ja 21g rasvaa joista puolet kovaa rasvaa.

Fiksumpi valinta

 • Makaronilaatikko (300g), reilusti salaattia ja kastikkeena tilkka öljyä.

Saldo: 461 kcal, 31g hiilareita, 24g proteiinia ja 26g rasvaa josta 2/3 pehmeää rasvaa. Tämän lisäksi annos on 100 grammaa suurempi kuin pelkkä makaronilaatikko ja silti kaloreita suunnilleen saman verran.

 

Välipala

Skeidaa

 • Juotavassa rasvattomassa jogurtissa on jäätävä määrä lisättyä sokeria (70g) ja vitamiinit sekä hyvät rasvat loistavat poissaolollaan. Välipalakeksi ei pelasta tilannetta. 

Saldo: 495 kcal, 87g hiilareita, 19g proteiinia ja 6g rasvaa.

Fiksumpi valinta

 • Banaanista hiilarit ja pähkinöistä proteiinit. Lisäksi yhdistelmä sisältää vitamiineja ja hyviä rasvoja. 

Saldo: 396 kcal, 32g hiilareita, 11g proteiinia ja 24g rasvaa (melkein vain hyviä rasvoja).

 

Päivällinen

Skeidaa

 • Eineslihapullat (10kpl), 180g perunaa, kermakastike (1dl) ja kevytmaito. Ei tämäkään katastrofi ole, varsinkaan jos liikkuu paljon ja tarvitsee paljon energiaa mutta ongelmana on taas kerran että vihannekset puuttuvat.

Saldo: 662 kcal, 34g proteiinia, 67g hiilareita ja 27g rasvaa

Fiksumpi valinta

 • Kotitekoiset lihapullat (sama määrä kun einespullissa), riisi/peruna (120g), puolet lautasesta vihanneksia ja puolikas avocado. Juomaksi kevytmaitoa. 

Saldo: 660kcal, 51g proteiinia, 37g hiilareita ja 34g rasvaa

 

Iltapala

Skeidaa

 • Samat paahtoleivät kuin aamupalalla ja päälle juustoa ja meetvurstia, ei tietoakaan vihanneksista. Jotta varmasti saadaan sokerikiintiö täyteen on juomana mehu. 

Saldo: 549kcal, 10g proteiinia, 59g hiilareita ja 24g rasvaa 

Fiksumpi valinta

 • Ruisleivät joissa juustoa, tomaattia ja kurkkua, sekä kaksi kananmunaa ja porkkana. Juomana vettä.

Saldo: 336kcal, 24g proteiinia, 24g hiilareita ja 14g rasvaa joista yli puolet hyviä rasvoja.

Yhteenveto

En väitä, että fiksumpi päivä on täydellinen. Syömiset pitää aina soveltaa itselleen sopiviksi. Yhteenvedossa on kuitenkin radikaaleja eroja skeidan päivän ja fiksumman päivän välillä.

Skeida: 2399kcal, 97g proteiinia, 312g hiilihydraatteja ja 78g rasvaa joista melkein puolet kovia rasvoja. Vihannekset nollissa ja 179g sokeria, josta melkein 170g on lisättyä sokeria! Liikaa suolaa ja suhteessa liian vähän hyviä rasvoja. 15g kuituja.

 

Fiksumpi valinta: 2225kcal, 146g proteiinia, 167g hiilihydratteja ja 107g rasvaa joista yli 60% hyvä rasvoja, sekä 30g kuituja. Sokeria on 68g, josta lisättyä vain n. 20g.

 

Huonomman päivän ongelmana on jäätävä määrä lisättyä sokeria ja vihannesten puuttuminen. Jättämällä pois juotavan jogurtin ja aamu- sekä iltapalan mehut, vähenee sokerimäärä yli 100 grammalla ja kalorimäärä 400 kilokalorilla! Tällöin tuohon samaan kalorimäärään saadaan lisättyä muita fiksuja valintoja, esimerkiksi hyvien rasvojen lähteitä. Vihannesten lisääminen ei juurikaan heilauta kalorimäärää ja niitä tulisi aina syödä reilusti.