Formare-työhyvinvointiprojekti 2014

2014 tammikuussa käynnistimme yrityksemme tähän mennessä suurimman yksittäisen projektin: merenkulun hyvinvointia edistävän Formare-projektin. Vaikka itse projekti alkoikin vasta vuodenvaihteen jälkeen, niin taustatyötä ja pohjustusta teimme jo kuukausia etukäteen. Formare-projektissa 20 merenkulkijaa Silja Serenade laivalta saivat henkilökohtaista valmennusta 5 kuukauden ajan. Projektin käynnistämisestä vastasi Merimiespalvelutoimisto (MEPA), Merimieseläkekassa sekä R5. Yhteistyössä oli myös mukana Arcadan AMK, josta 13 liikunta-alan opiskelijaa suorittivat työharjoittelua. Seuraavaksi kerron lyhyesti projektin tuloksista ja omista kokemuksistani  

 

Projektin sisältö

Kaikille osallistujille tehtiin alussa ja lopussa kuntotestit, joihin sisältyi ergopyörätesti, kehonkoostumustesti ja lihaskuntotesti. Kaikki saivat myös oman henkilökohtaisen valmentajan, jonka kanssa he harjoittelivat projektin aikana. Tämän lisäksi järjestimme kerran kuukaudessa infotilaisuuden, jossa käytiin läpi esim. terveellistä ruokavaliota tai eri harjoitusmuotoja.

 

Tulokset

Tulokset olivat erinomaiset ja jopa ylittivät odotuksemme. Haluan aluksi kuitenkin painottaa, että vaikka usealla osallistujalla oli ylipainoa ja tavoitteena laihtuminen, niin joukossa oli myös hoikkia henkilöitä, joiden tavoite ei ollut painonpudotus, vaan esim. lihaskunnon parantaminen ja liikunnan ilon löytäminen. Sairauksien ennaltaehkäisy ja työkyvyn ylläpitäminen olivat myös yhteisiä tavoitteitamme.

Loppuvaiheen kehonkoostumusmittauksessa paljastui, että ryhmältä (20 henkilöä) oli yhteensä hävinnyt rasvaa yli 100 kg! Tämän myötä myös BMI ja vyötärö-lantio -suhde oli parantunut. Vaikka rasvaa paloi projektin aikana, se ei vaikuttanut negatiivisesti lihasmassaan. Projektin aikana ryhmä rakensi yhteensä yli 16 kg lihasmassaa.

Ergopyörätestin tuloksiin tuli myös selkeä parannus (30ml/kg/min -> 34ml/kg/min). Tämä tarkoittaa hapenottokyvyn parantuneen.

Lihaskuntotesteissä tulokset kaksinkertaistuivat ja punnerruksissa jopa kolminkertaistuivat. Suoritettavat testit olivat kyykyt, istumaannousut ja punnerrukset. Testeissä tekniikkaa valvottiin tarkasti.

Kaikki 20 osallistujaa suorittivat projektin loppuun ja kaikki paransivat tuloksiaan.

 

Omia ajatuksia

Formare-projektissa onnistumisen avaintekijä oli mielestäni henkilökohtainen valmennus. Säännölliset treenitapaamiset ja jatkuva yhteydenpito tuottivat tulosta. Valmentajina annoimme tarkat ohjeet harjoitteluun ja valmennettavan ollessa todella motivoitunut saimme melkeinpä olla vahtimassa, ettei kuormitusta tule liikaa.

 

 

Ajoittaista motivaatiopulaa ei voi täysin välttää. Jos näin kävi, niin ”raahasimme” ystävällisesti valmennettavan harjoituksiin. Tosin tämä oli viimeinen oljenkorsi.  Joka tapauksessa treenit tuli tehtyä ja melkein aina valmennettava oli hyvällä tuulella harjoituksen jälkeen.  Tämä tilanne on tuttu meille kaikille. Säännöllisessä harjoituksessa on ylä- ja alamäkiä. 

Kaikkiaan ryhmä oli hyvin tyytyväinen projektiin ja moni uskoi terveellisten elämäntapojen jatkuvan läpi elämän. Eräät osallistujat olivat kammoksuneet kuntosalia ennen projektia, mutta oppivat jopa pitämään siitä ja uskaltavat jatkossa mennä salille yksinkin. Tulemme seuraamaan ryhmän osallistujien kuntoa vuosittaisilla seurantatesteillä ja yhteydenpidolla. Uskon monen jatkavan liikunnan parissa.

Tällä hetkellä valmistelemme jo vuoden 2015 Formare-projektia. Pilottiprojektin menestyksen vuoksi projekti laajenee ja valmennettavia tulee moninkertainen määrä. Odotamme innolla projektin alkua.

 

Formaresta voi lukea lisää Vapaavahdista, sivulta 8 eteenpäin: http://tiedostot.mepa.fi/VV22014.pdf

 

Mikael Paajanen, 30.10.2014